НОВИНИ

Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта

19 януари 2022 14:00 | Коментари: 0
Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано.

Хората с лекият ковид, които нямат другите чести симптоми на продължително боледуване, също проявяват влошаване на вниманието и паметта шест до девет месеца след като са се заразили, съобщават Ройтерс и dnews.bg, позовавайки се на британски учени.

Сред когнитивните проблеми са нивата на концентрация, забравяне, умора. Те са характерни за продължителния ковид. Засега не е изяснено доколко широко засягат заразените.

Участниците в изследването са дали положителен резултат на тест за новия коронавирус, но не са имали други обичайни симптоми на продължителен Ковид-19. Те са правили упражнения за тестване на паметта и когнитивните способности.

Изследователите от Оксфордския университет са установили, че участниците значително по-лошо си спомняли лични преживявания, наричани епизодична памет, до шест месеца след като са се заразили. Те също показали по-голямо намаляване на способността да внимават продължително в сравнение с хора, които не са се заразявали. Това траело до 9 месеца.

"Изненадващото е, че макар и участниците вече да не усещаха други симптоми, когато ги тествахме, те показваха влошено внимание и памет - каза д-р Сидзиа Чжао от катедрата по експериментална психология в Оксфордския университет. - Резултатите ни разкриват, че хората месеци могат да имат хронични когнитивни затруднения."

С времето участниците са показали възстановяване на епизодичната памет и вниманието до голяма степен, съответно след шест и девет месеца. Те също са се представили добре в тестове за други когнитивни способности, включително за работна памет и планиране.

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано, изтъква Стивън Бърджес от Кембриджския университет. Въпреки това разликите с незаразяваните според него са "удивителни".

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети