НОВИНИ

Витанов: Приближаваме се към границите на възможностите на здравната система. пазете се

14 октомври 2021 17:00 | Коментари: 0
Витанов: Приближаваме се към границите на възможностите на здравната система. пазете се

Увеличава се броят на областите, които попадат в тъмночервената зона на COVID  картата. Това става ясно от изчисленията на математикът проф. Николай Витанов.

Прогнозната карта според данните на МЗ, показва, че на 16 октомври в тъмночервено ще светят Видин, Монтана, София, София-област, Перник, Кюсдендил, Габрово, Сливен, Стара Загора и Варна. Последните две досега не бяха в червената зона. "Хора от областите Варна и Стара Загора - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България", пише математикът. Той добавя, че в Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават. По думите му проблемна зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Според данние му се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Миенистерството на здравеопазването.Той отново напомня, че утре няма да има локдаун и 10 000 новозаразени. 

По отношение на смъртността от коронавирусната инфекция тойизнася данните:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 22004

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 1122 (за 13 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.54 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Математикът е изчислил, че базовото репродуктивно число е 1.239 и  очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията.

"Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск", обяснява още проф. Витанов.

Той заключва още, че разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Данните му показват, че днес 22 области са с такова разпространение, а вчера са били 18, което означава, че този показател се влошава.

"Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин).

Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението

на заразата по вързрастови групи. Вижда се как вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал. Това е алрмен сигнал, това е алармен сигнал - написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин", пише още матаматикът и съветва хората да се пазят и спазват мерките.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети