НОВИНИ

Изпуснали сме срока за европейска поръчка на КОВИД лекарство

30 юли 2021 14:52 | Коментари: 0
Изпуснали сме срока за европейска поръчка на КОВИД лекарство

България не е сред 16-те европейски държави, които участват в обща поръчка за медикамент за лечение на COVID-19. Това потвърди здравното министерство в отговор на въпрос на „Дневник“.

Европейската комисия съобщи в сряда, че е подписала обща обществена поръчка за препарата сотровимаб (sotrovimab (VIR-7831) на „Глаксо Смит Клайн“ (GlaxoSmithKline) и „ВИР байотекнолоджи“ (VIR biotechnology), който вече се използва в САЩ за лечение на пациенти с висок риск от тежко протичане и смърт.

Според информацията, предоставена от здравното министерство, правителството на Бойко Борисов е гласувало за включване в общата поръчка за медикамента, но пет дни след изтичането на крайния срок, даден от Европейската комисия.

Въпреки, че здравното министерство е препоръчало медикаментът на „Глаксо“ да се поръча още на 24 февруари 2021 г., Министерският съвет е разрешил това едва на 17 март. Срокът за участие в общата поръчка, организирана от Еврокомисията, е бил до 12 март, съобщават от здравното ведомство.

От там добавят, че сега властите ще се опитат да сключат двустранен договор с „Глаксо Смит Клайн“, за осигуряване на терапията с моноклонални антитела за пациентите, които се нуждаят от нея в България.

„Невключването на Република България в рамковото споразумение на ЕК не лишава страната ни от възможността да сключим двустранен договор с GlaxoSmithKline за осигуряване на моноклонални антитела“, информират от здравното ведомство.

Антителният коктейл на „Глаксо“ и „ВИР“ е вторият медикамент от този тип, за който ЕС резервира количества. Той още не е одобрен за употреба в ЕС и очаква резрешение от европейския лекарствен регулатор. Доставките ще започнат след получаването на пазарен лиценз, което се очаква да стане до октомври.

През април Комисията резервира 55 хил. дози от друго потенциално лечение на COVID-19 въз основа на коктейл от моноклонални антитела на „Регенерон“ (Regeneron) и „Хофман“ - "Ла Рош" (Hoffmann-La Roche Ltd). В поръчката участат 37 държави, сред тях и всички европейски. Европейската комисия преговаря с още три компании, разработващи антителни коктейли срещу COVID-19.

След успеха на договорите за осигуряване на ваксини, Европейската комисия реши да продължи да организира общи обществени поръчки за резервиране на медикаменти и консумативи, тъй като е в позиция да договори по-благоприятни условия от отделните държави заради по-големия обем на поръчките и високия си кредитен рейтинг.

България се включи в европейските поръчки за доставки на ваксини, на единственото досега одобрено в ЕС лекарство срещу COVID-19 - ремдесивир, за игли и спринцовки за ваксиниране, за тестове, за консумативи като маски, ръкавици и облекла.

В началото на пандемията, през март 2020 г., отново заради закъснение, България не успя да се включи в първата обща европейска поръчка за защитни маски. Преди това тя отказа да участва и в резервирането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" и сега използваните количества бяха събрани в последствие от недопоръчаните от останалите държави дози. Швеция организира пренасочването им към София по поръчение на Еврокомисията.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Христос Воскресе!

Великден е! Днес целият християнски свят чества възкръсването на Иисус Христос. » Прочети

Няколко имена за момичета и момчета, привличащи успеха

Всички знаем, че името на един човек говори много за него и винаги е първото нещо, което научаваме, когато се запознаваме с някой нов човек. » Прочети

Как да се справим с напуканите пети

Напуканите пети може да са грозни, но обикновено не причиняват сериозни проблеми. » Прочети

Успешно начало на м. май за тези зодии

Астрологията откроява четири зодиакални знака, за които началото на новия месец обещава изключителни емоции. » Прочети

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети