НОВИНИ

БГ инфекционист от Берн: Разработваните в момента лекарства срещу COVID-19 са с обещаваши резултати

3 април 2021 16:00 | Коментари: 0
БГ инфекционист от Берн: Разработваните в момента лекарства срещу COVID-19 са с обещаваши резултати

Засега това, което знаем от различни екпериментални данни е, че коронавирусът има достъп до мозъка, но няма данни, че остава трайно там. Това заяви в ефира на БНТ д-р Аспарух Илиев от Лабораторията по инфекция на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

"Самата загуба на обоняние е част от нарушение във функциите на структура, свързана с мозъка. Експерименти с животни, с плъхове показват, че вирусът има способността и качеството да се скрива в мозъка, но за момента нямаме данни, че след преболедуване вирусът остава там. Това, за което към момента имаме данни и което показват изследванията е, че вторичната късна имунна реакция след болестта е причина за остатъчните оплаквания след болестта, които някои опистват като постковид синдром, а когато са по-дълги като дълъг ковид, свързани с нарушение в концентрацията, с нарушение в паметта, с възможността да изпълняваме по-сложни занимания. Същите нарушения, когато са в острата фаза на инфекцията обикновено се предизвикат в първите 5-6 дена директно от вируса", обясни д-р Илиев.

За момента обещаващи резултати дават всички фирми, които разработват лекарствата срещу коронавируса, коментира още д-р Илиев. Но те не могат да бъдат алтернатива на ваксинирането. Ваксинацията в момента остава най-сигурният и най-бързият начин да се справим с проблема. Терапиите с таблетки ще са много интересни и полезни за всички за нас за бъдещето, но няма да бъдат на пазара в близките 4-5 месеца.

"По отношение на ваксинацията в Швейцария, както и в България и в цяла Европа, има известен недостиг на ваксини все още. Причините са комплексни. Ваксинацията се провежда през т.нар. ваксинационни центрове, които са големи доста големи центрове, а пациентите са предварително записани в една схема от групи. Очаква се скоро и джипитата да се включат в тази ваксинация", каза той.

Според него в България подходът е доста гъвкав заради "зелените коридори", а основният проблем е нежеланието за имунизация. За него е недопустимо с предимство да бъдат ваксинирани корпоративни клиенти като банки, застраховатилни компании и други.

На въпрос за надеждността на ваксината на "Астра Зенека" д-р Илиев беше категоричен:

"Моето мнение продължава да бъде, че "Астра Зенека" е изключително безопасна, изключително сигурна и много добра ваксина."

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети