НОВИНИ

Започва тестване на ваксината на Pfizer/BioNTech върху 4000 бременни

19 февруари 2021 14:21 | Коментари: 0
Започва тестване на ваксината на Pfizer/BioNTech върху 4000 бременни

"Пфайзер" и "Бионтех" започнаха международно проучване с 4000 доброволки за оценка на безопасността и ефективността на ваксината им срещу коронавирус при здрави бременни жени, предаде Нова ТВ, цитирайки Ройтерс, която се позовава на двете компании.

Бъдещите майки са изложени на по-висок риск от развитие на тежка форма на заболяването и много служители в областта на общественото здравеопазване препоръчват някои жени, които упражняват високорискови професии, да бъдат ваксинирани, дори без доказателство, че е безопасно за тях.

Д-р Уилям Грубер, старши вицепрезидент на "Пфайзер" за клинични изследвания и разработки на ваксини, казва в интервю, че компанията може да има резултати до последното тримесечие на годината.
Грубер отбелязва, че според досегашните данни при бременните жени с COVID-19 се отчитат по-високи нива на тежки форми на заболяването. При тях се наблюдават също и по-чести усложнения, свързани с бременността, като преждевременно раждане, в сравнение с бременни жени, които не са заразени с коронавируса.

Миналата седмица Националните здравни институти на САЩ призоваха за по-широко включване на бременни и кърмещи жени в изследванията на ваксината срещу коронавирус.

Биоетици, експерти по ваксини и майчино здраве от години твърдят, че бременните жени трябва да бъдат включвани по-рано в изпитанията на пандемични ваксини, за да не се налага да чакат дълго след появата на успешни такива.
Въпреки това бременните жени бяха изключени от мащабните изпитания в САЩ, използвани за получаване на спешно разрешение за употреба на ваксини срещу вируса.
Производителите на лекарства казват, че първо трябва да се уверят, че ваксините като цяло са безопасни и ефективни.

В САЩ регулаторните органи изискват от производителите на лекарства да провеждат проучвания за безопасност при бременни животни, преди ваксините да бъдат тествани при бременни жени, за да се гарантира, че те не увреждат плода или не водят до спонтанен аборт. Компаниите заявиха, че тези проучвания не разкриват нови рискове. Бъдещи майки в САЩ вече са получили първите си дози, съобщават компаниите.
Новото проучване ще тества бременни жени на и над 18 години в САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Мозамбик, Южна Африка, Великобритания и Испания.

Жените ще бъдат ваксинирани през 24-34 седмици на бременността, като ще получават две дози с интервал от 21 дни. Режимът е същият като в по-мащабните клинични изпитания.
Малко след раждането на участничките на плацебо ще бъде предоставена възможност да получат действителната ваксина, като същевременно ще останат част от проучването, казват компаниите.
Изследването също така ще прецени дали ваксинирани бременни жени предават защитни антитела на своите бебета. 

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети