Нискокалоричната храна се грижи за сърцето
Хранителният режим, съдържащ по-малко калории, може да помогне на сърцето да остарява по-бавно, сочи американско изследване. Откритието на учените потвърждава някой по-рани резултати от изследване върху мишки, че нискокалоричната храна влияе върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове.
Проучването е обхванало хора на възраст между 41 и 64 години, които консумирали балансирана храна от 1400 до 2000 калории дневно. Тези резултати били сравнени с сърдечната функция при 25 души, които консумирали типична западна храна, съдържаща от 2000 до 3000 калории дневно.
Сърцето на хората, които консумират нискокалорична храна, работи все едно са с 15 години по-млади, сочат резултатите. Направените кардиограми показали, че тези хора имат "по еластични сърца".
"Става въпрос за първото изследване, което показва, че дълготрайното ползване на нискокалорична храна има благоприятно действие върху сърдечната дейност" казва Луиджи Фонтана. Според него не става въпрос за по-малко храна.
Членовете на групата са консумирали типична средиземноморска храна. Избягвали рафинирани храни и полуфабрикати, безалкохолни напитки, сладкиши, бял хляб. Учените препоръчват консумирането на нискокалорична храна комбинирано с физически упражнения.
16.01.2017 ()
Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети
14.12.2012 ()
В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.
» Прочети
5.12.2010 ()
Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети
5.12.2010 ()
Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети
2.12.2010 / Мария Цветкова ()
Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети
25.11.2010 ()
Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.
» Прочети
24.11.2010 / Мария Цветкова ()
Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети
28.10.2010 / Галин Петков ()
Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети
19.10.2010 / Doctoronline.bg ()
За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети
13.10.2010 ()
Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети