НОВИНИ

Над 1198 с COVID-19 в Европа, у нас още няма доказан, пробите са достоверни, категоричен е ген. Мутафчийски

29 февруари 2020 10:34 | Коментари: 0
Над 1198 с COVID-19 в Европа, у нас още няма доказан, пробите са достоверни, категоричен е ген. Мутафчийски

Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб, предаде репортер на БГНЕС.

Над 1189 са случаите в Европа към тази сутрин. Смъртността е сравнително ниска – по-малко от 2%, съобщи още ген. Мутафчийски.

През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят изследвания за COVID-19 – във ВМА 47 лица са изследвани, в Националната референтна лаборатория 15 лица са изследвани. Всички са отрицателни.

Трите отрицателни проби, които бяха разменени между двете лаборатории за втори анализ – три от ВМА в националната и три от националната във ВМА – всички са отрицателни, обобщи още веднъж началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски добави още, че са подсигурени лични предпазни средства – и то от най-висок клас, за медиците, които работят с потенциално заразени пациенти.

„Във ВМА имаме достатъчно предпазни средства. Също така освободихме известни количества от запасите в складовете, които са от обикновени, трипластови марлени маски. Те са напълно достатъчни за хората, които не работят със заразени. За общопрактикуващите лекари трябва да се осигурят всички консумативи за работата им”, коментира той.

Попитан дали вече са монтирани и термокамерите на контролно-пропускателните пунктове, той обясни, че те все още не са монтирани и се очаква до края на седмицата първите доставки да пристигнат.

Доц. Ангел Кунчев добави, че хората, разположени на пунктовете, дават 24-часови дежурства и извършват измерването с безконтактни термометри и в някои случаи използването им е по-лесно и подходящо отколкото с термокамери. Държавният здравен инспектор обяви още, че в петък са били хоспитализирани във ВМА двама българи, които са били дълго време в Северна Италия.

„Те са с минимални клинични прояви с температура. Договорихме се с колегите от Сърбия те да бъдат превозени до КПП с техни линейки, а от там ние ги поехме. Пак по линия на международния обмен получихме данни и за двама наши сънародници, които са били контактни в един полет от Милано до Мюнхен, което ги прави малко по-рискови, въпреки че вече са изминали 9 дни. Те са установени и предстой да бъдат изследвани”, подчерта Кунчев.

Той обяви още, че заради повишена заболеваемост от грип тип Б ще бъдат затворени училища в Добрич и Софийска област. 

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети