КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Готвачите и счетоводителите са най-застрашени от напълняване

18 март 2010 12:11 | Коментари: 0
Готвачите и счетоводителите са най-застрашени от напълняване

Има професии, които неминуемо водят до напълняване, твърдят британски диетолози пред в. The Independent. На първо място в “черния списък” са готвачите и сладкарите, а на второ счетоводителите. Причините за това според тях са няколко.

На първо място работата на счетоводителя е доста нервна – всяка грешка може да е определяща за резултата, а периодите на отчети и ревизии са особено стресови. Второ – тази професия изискват съчетаване на бистър и бърз ум с липса на емоции. А мозъкът се нуждае постоянно от енергия, т.е. от храна богата на глюкоза. Затова специалистите съветват да се употребяват редовно храни като овесени ядки, мюсли, чай без захар или с много малко мляко. Но обикновено в такива ситуации хората ядат предимно кроасани, вафли, шоколад и бонбони.

Британските диетолози стигнали и до друго прозрение. Според тях професиите, които предразполагат към напълняване, обикновено не са сред най-желаните. Хората ги упражняват, защото така са се стекли обстоятелствата или просто защото трябва да работят нещо. Това неминуемо води до чувство на потиснатост и скука, а те подтикват тялото “да похапне сладко”, зада компенсира неприятните чувства.

Не е за пренебрегване и факта, че много от професиите са свързани със заседяване. А липсата на движение води до неспособност на тялото да разгради мазнините и до повишаване на апетита.

За да поддържа добър тонус и работоспособност, мозъкът трябва да получава нервни импулси от периферията - от работещите мускули и стави или от кожата, от лигавицата на устната кухина и вкусовите рецептори. И затова, ако тялото дълго време се намира в относителен покой, чувството за глад се увеличава.

Спазването на ограничаващи диети по-често не дава желан резултат. Обяснението за това е най-вече от психологическо естество. При спазване на някаква диета, особено забраняваща някои от любимите храни, се стига до допълнително влошаване на настроението и понижена работоспособност. А това води и до срив с последващо покачване на килограмите.

Добрата новина е, че такава ситуация има решение. Ако човек спазва съветите на диетолозите (намалете мазните продукти, хранете се разделоно, избягвайте сладкишите, не преяждайте вечер), нарастването на теглото не само ще се прекрати, но и при достатъчно упоритост, килограмите ще спаднат.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Три хранителни продукта, които пречат на дамите да отслабнат

16.01.2017 (Коментари: 0)

Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети

30% от шестгодишните британчета с наднормено тегло

14.12.2012 (Коментари: 0)

В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.

» Прочети

Кашу и бадеми вместо месо

Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети

Соята – добър източник на протеини

Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети

На диета съм, а не отслабвам...

2.12.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 3)

Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети

Край на йо-йо ефекта

25.11.2010 (Коментари: 4)

Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.

» Прочети

Хранене през зимата – с какво да внимаваме

24.11.2010 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети

Сезонното хранене

28.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети

За по-добро хранене

19.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети

56% от българите са с наднормено тегло

13.10.2010 (Коментари: 0)

Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети