Плодовете и зеленчуците се грижат за мозъка
Присъствието на повече плодове и зеленчуци във всекидневното меню подобрява познавателните функции на мозъка. До този извод са стигнали невролози от Университета “Хайнрих Хайне”, болницата “Света Елисавета” в Кьолн (Германия), университета на Перуджа (Италия) и “Темпъл Юнивърсити” (Temple University) в САЩ.
Учените са изследвали взаимната връзка между употребата на плодове и зеленчуци, антиоксидантното съдържание в кръвта и умствената дейност на хора между 45 и 102 години. Резултатите показали, че тези, в чиято диета всеки ден присъстват по 400-500 грама плодове и зеленчуци, имат високо ниво на полезни антиоксиданти в организма и съответно ниски показатели на увреждане на липидите от свободните радикали. Освен това тяхната способността за запаметяване, както и за използване на наученото е значително по-висока в сравнение с хората, които пренебрегват тези храни.
Специалистите подчертават още, че употребата на плодове и зеленчуци не само подобрява работата на мозъка, но и предотвратява възможни проблеми с паметта и слабоумието в старческа възраст. “Благодарение на силния си антиоксидантен състав плодовете и зеленчуците предпазват мозъка от дисфункция независимо от възрастта. Ето защо те трябва да присъстват в нашата диета в по-големи количества още от ранна възраст. Така в последствие може да се избегнат сериозни нарушения в работата на мозъка”, твърди д-р Фриц Гилмор от болница “Света Елисавета” в Кьолн.
16.01.2017 ()
Хормоните влияят върху всички процеси в човешкия организъм, включително и отслабването. » Прочети
14.12.2012 ()
В последната година от началното училище 30% от британчетата страдат от наднормено тегло или затлъстяване, показва статистика на един милион деца в Англия.
» Прочети
5.12.2010 ()
Орехите, бадемите или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. » Прочети
5.12.2010 ()
Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации в световен мащаб търсенето на хранителни стоки ще нарасне с около 70% до 2050 г. » Прочети
2.12.2010 / Мария Цветкова ()
Внимавате какво хапвате, спазвате диета, тренирате, а килограмите не се топят... » Прочети
25.11.2010 ()
Датски учени определиха идеалния режим за избягване на затлъстяването и на ефекта йо-йо, стана ясно от изследване, направено в осем европейски страни.
» Прочети
24.11.2010 / Мария Цветкова ()
Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. » Прочети
28.10.2010 / Галин Петков ()
Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. » Прочети
19.10.2010 / Doctoronline.bg ()
За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); » Прочети
13.10.2010 ()
Високо кръвно налягане и диабет от втори тип са двете опасни заболявания, които дебнат всеки човек с наднормено тегло. » Прочети