Спанакът лекува душата и тялото
Осветлението в супермаркетите поддържа спанака пресен и му помага да произвежда нови витамини. Това са установили американски учени, цитирани от агенция Ройтерс.
Изследването е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Оказва се, че растенията използват витамините С, К и Е за фотосинтеза. Дори и откъснати, листните зеленчуци продължават да фотосинтезират, докато в листата им има влага, не са вакуумирани и има светлина.
Спанакът съдържа много повече полезни вещества - витамините C, K, E, както и микроелементите калий, калций, магнезий и йод. Солите на желязото в спанака са в лесно усвоима форма и затова той се препоръчва при болни от малокръвие и общо изтощение. От органичните киселини спанакът съдържа ябълчена, оксалова и пикочна киселина и пуринови вещества.
Голямото съдържание на оскалова киселина прави спанака неподходящ за хранене на болни от стомашно-чревни, бъбречни и чернодробно-жлъчни заболявания. Ценно вещество в спанака е и холинът, който подържа нормално кръвното налягане.