Яжте люто - полезно е
Лютото е полезно, а хората които ядат пикантни храни като люти чушки всеки ден статистически намаляват риска от настъпване на смърт с 14% , за разлика от тези, които пропускат да се наслаждават на горещите добавки се твърди в изследване публикувано в списание BMJ.
Дори само да се консумират пикантни храни веднъж или два пъти седмично, рискът от настъпване на смърт пада с 10%.
Оказва се, че лютото носи наслада не само на небцето ви, но определено носят многобройни ползи за здравето ви благодарение на техните биоактивни съставки като капсаицин.
"Капсаицинът е изключително добър срещу затлъстяване, силен антиоксидат, действа противовъзпалително, антираково и има антихипертензивен ефект”, казва съавтора на изследването Доц. Д-р Jun Lv в Peking University Health Science Center."Чилито може да ви предпази от рак, сърдечни заболявания и дори проблеми с дихателните пътища”, допълва Д-р Lv. Пикантните храни съдържат съединения, които могат да променят чревната микрофлора и да ви дарят със здраве.
Проучването в BMJ базирана на диетата на около половин милион възрастни се разпространява в Китай като "Пикантна” – богата на храни като чушки чили, чили масло, черен пипер, джинджифил и други лютиви храни. Всяка от лютивите храни носят свои ползи за здравето на човек. Важното е да се добавят в ежедневието, защото именно те поддържат имунитета ни висок.
Авторите на изследването твърдят, че хората, които ядат люти чушки също са склонни да използват подправки като червен пипер, кимион и черен пипер.
Както знаете това не е първото проучване, в което се посочват ползите за здравето от употребата на лютото. Минали изследвания от Purdue University посочват, че пикантните храни могат да подпомогнат контрола върху апетита и да забързат метаболизма ви. Някои предварителни изследвания твърдят, че капсаицинът е един от супер съединенията в чилито, които могат да активират мастните клетки в тялото и да горят калории.
В този случай, ако обичате лютото – не се колебайте да го добавяте все повече към ежедневието си. Важното условие е винаги да комбинирате лютивите подправки с храна, за да не дразнят стомаха ви. Люта чушка или две към вечерята или обяда ще донесат повече наслада за сетивата ви и многобройни ползи за здравето.
Източник:Fitwell.bg