НОВИНИ

Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания

19 януари 2017 13:49 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания

За да предостави допълнителен инструмент в практиката на медицински специалисти, кинезитерапевти, рехабилитатори и др., българска компания решава да предложи безплатни обучения, които детайлно представят ДНК изследвания, подпомагащи подобряването на здравето, хранителния режим, естрогенния баланс и спортното представяне, и тяхното приложение.

В обученията се засягат основни въпроси за персонализирания подход в медицината и спорта, базиран на гените, и тяхното взаимодействие с храненето, движението, начина на живот и околната среда. Изследванията дават информация за рискове от развитието на някои широко разпространени заболявания като диабет тип 2, остеопороза, ревматизъм, затлъстяване, онкологични заболявания, както и за склоността към травми и др. Целта на обученията е да спомогне за точната интерпретация и приложение на резултатите от тестовете и да даде на специалистите знанията, необходими за въвеждането на ефективни промени в начина на живот на пациентите им.

Обученията се извършват от главния генетичен и медицински консултант към компанията д-р Марта Михайлова. До момента са проведени близо 10 обучения, като са обучени над 30 специалисти. Сред тях са диетологът д-р Митко Ригов, физикалният и рехабилитационен специалист д-р Силвия Паскалева, експерти по хранене и диететика и др.

„С обученията, които провеждаме, можем да обогатим използвания от специалистите арсенал от изследвания с цел оптимизиране грижата за пациентите. ДНК изследванията върху гени, свързани със здраве, диета, естроген и спорт могат да дадат ценни насоки за изграждане на персонален режим. Също така са верен съюзник в превенцията и профилактиката на социално-значими заболявания като диабет тип 2, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и др.”, споделя д-р Михайлова.

Обученията се провеждат регулярно, като някои от тях дори са в индивидуална или в онлайн форма.

ДНК тестовете за здраве, диета, естроген и спорт могат да намерят приложение в работата на диетолози, ендокринолози, специалисти по вътрешни болести, акушер-гинеколози, специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и др. Анализът на резултатите от генетичните тестове се извършва от лекарите генетици към компанията - д-р Марта Михайлова и д-р Олга Антонова.

Приложението на генетичните изследвания дава достъп до задълбочена информация относно заложените предразположения и индивидуалните нужди на организма. Благодарение на тази информация може да бъде очертан уникалният генетичен профил на изследваното лице, който е отправна точка за изграждането на персонализирани хранителни и тренировъчни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен живот от специалистите за техните пациенти.

Генетичните изследвания в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката намират все по-широко приложение в практиката, тъй като разглеждат взаимната обвързаност между начина на живот, храната, движението и здравето. Като част от персонализираната медицина, ДНК изследванията дават информация за генетичния потенциал на всеки отделен човек и се превръщат в надежден инструмент за обогатяване здравната му картина.

В България изследванията се предлагат от компанията NutriGen.

За NUTRIGEN

NutriGen e българска компания, която предлага индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката, разработени на базата на уникалния ДНК профил на всеки човек. Ние използваме набор от генетични тестове, съобразени с най-актуалните тенденции в контекста на персонализираната медицина. Те представляват иновативен и доказано работещ метод за изследване, подкрепен от науката и доказал ефективността си в сферата на здравеопазването.

NutriGen е ексклузивен представител за България на две от водещите европейски компании в сферата на генетичните изследвания. Тестовете, част от нашето портфолио, се извършват с партньорството на датската компания DNA Life, която работи съвместно с Nordic Laboratories – един от най-големите доставчици на лабораторни тестове в Европа.

За д-р Марта Михайлова

Магистър – лекар, завършила Mедицински университет, София през 2006 година. Работи няколко години като психиатър в клиника „Курило” и МБАЛНП „Свети Наум“, като 2 години и половина от тях е специализирала същата специалност. Работила е в рехабилитационен център „Ясен“ в Банкя. От 2013 година е асистент, а после и докторант и специализант към катедра “Медицинска генетика” към МУ София. С интереси в областта на генетиката, психичните болести, метаболизма.

За допълнителна информация:

nutrigen.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети