Вегетарианството пази от рак на стомаха, но не и от колоректалeн карцином
Хората, които не консумират месо, са изложени на по-малка опасност да се разболеят от рак, но това не се отнася за всички форми на заболяването. това показват резултатите от изследване на над 60 000 души, съобщава Би Би Си.
Специалисти от британски и новозеландски университети са установили, че сред вегетарианците по-рядко се срещат левкемия, рак на пикочния мехур и на стомаха. В изследването, което е публикувано от списанието British Journal of Cancer, се казва още, че вегетарианството не предпазва от рака на дебелото черво, от който умират голям брой хора. А вероятността да се разболее една жена от рак на шийката на матката е даже два пъти по-голяма при вегетарианците и тези, които консумират риба в сравнение с любителите на мръвките.
Според публикуваните данни, ако средно 33 души на 100 се разболяват от рак на един или друг етап от живота си, при тези, които не се хранят с месо, този показател е 29 души на 100.
Например, вегетарианците са с 75% по-малко изложени от опасността да се разболеят от множествена миелома, доволно рядко срещан рак на костния мозък, в сравнение с хората, консумиращи месо.
Проф. Тим Кей, ръководител на изследването, заяви, че не трябва само въз основа на начина на хранне да се правят еднозначни извод. "Към момента фактите, установени в хода на изследването, са недостатъчни, за да се стремим към внасянето на особено сериозни промени в хранителния режим на тези, които се придържат към средна балансирана диета", казва в заключение той.