Картофена яхния с пиле
Картофената яхния с пиле е любима гозба, която баба приготвяше с домашно пиле или кокошка. Спомням си, че на това ястие най-често се радвахме с излизането на първите пресни картофи, защото имат специфичен сладък вкус, а и са по-водни – идеални за приготвянето на яхния.Баба слагаше тенджерата на печката и ястието си къкреше само, а тя през това време се занимаваше с редица други домакински задължения. За да получите същия автентичен вкус и аромат от детството би било добре да разполагате с домашно пиле.Необходими продукти:800 грама пиле800 грама картофи250 грама консервирани домати600-700 милилитра вода1 глава кромид лук1 стрък праз лук3 скилидки чесън2 моркова1 червена чушка1 супена лъжица червен пиперчерен пиперсолчубрица1 супена лъжица брашно за сгъстяване на яхниятазехтин или олио от семки за грозде или 1 чаена лъжица масло1 връзка пресен магданоз, може сушен или замразенНарежете трите вида лук и ги сложете в дълбока тенджера с мазнина, която сте избрали за готвене. Задушете в рамките на 2-3 минути на слаб огън. След което добавете предварително нарязаното на порции и измито пиле и задушете за още 2-3 минути. След което добавете червения пипер като бъркате енергично, водата, доматите, обелените и нарязани на едри кубчета картофи.Оставете яхнията да къкри на тих огън до пълна готовност. Накрая добавете разтвореното в малко вода брашно, за да се сгъсти и прибавете останалите подправки.Гарнирайте с нарязан магданоз. Сервирайте със сезона салата!
Източник: fitwell.bg