НОВИНИ

Погрижете се за хладилника

31 август 2015 15:30 | Коментари: 0
Погрижете се за хладилника

Замисляли ли сте се колко опасен може да бъде хладилникът в дома ви? Ако, отговорите с "Не" - ще ви е любопитно да узнаете, че може би той е по-мръсен отколкото дори тоалетната чиния!Защо ли? Защото хладилника, ако не се почиства редовно може да завъди собствен живот, който в даден момент да започне да ви казва "мамо" или "татко" - в кръга на шегата, разбира се. Но, ако погледнем по-отблизо можете да разберете, че в думите ми има огромна дома истина. Хладилникът, дори и студен си е доста влажно място, което е чудесно място за развиване на всякакви не дотам приятелски настроени бактерии. Особено ако температурата е само 5 градуса - например!Предлагам ви един лесен наръчник на домакинята, който ще ви помогне да поддържате чистотата в хладилника на ниво - без неприятна миризма и в същото време да не ядете храна, която вече не е годна за употреба.Имайте предвид, че за да сте пестеливи в домакинството, трябва да можете да съхранявате продуктите си правилно. Така ще ги запазите свежи по-дълго време и ще избегнете нуждата да хвърляте неизползвани продукти.Научете се как да пакетирате в хладилника!Най-важно е да пакетирате, затваряте и маркирате всичко много внимателно. Веднага след прибиране от магазина прибирайте продуктите в хладилника. Прясна риба, месо или пилешко трябва да се съхраняват в оригиналните опаковки, както и млечните продукти. Пресните плодове и зеленчуци се чувстват най-добре, ако ги изкиснете в студена вода, измиете и подсушите с хартия преди да ги сложите в хладилника. Така всички химикали и бактерии се отстраняват предварително, а и не се налага да миете продуктите, когато започнете да готвите.Дата на годностКогато подреждате продуктите, проверявайте срока на годност. Подчертайте датата с червен маркер, за да може всички в домакинството да го забелязват лесно. За улеснение, сложете един календар на вратата на хладилника, за да може датата да се провери лесно. Със сигурност ще ви благодарят, ако този ход ги спаси от изпиване на няколко глътки от вкиснатото мляко.Пресни опаковкиВнимавайте със съдовете за съхранение и ги измивайте добре всеки път, когато ги ползвате. Стари пластмасови кутии започват да миришат и новата храна може да се вмирише на старата, която е била вътре.Погрижете се за остатъцитеРазпределете ги на порции и ги приберете във фризера до два часа след приготвяне на храната. Не е проблем да приберете храна, която е още топла. В такъв случай можете и да ползвате специални опаковки, които помагат храната да изстине по-бързо.ЕтикетиПреди да приберете храната във фризера, надпишете опаковката със съдържанието й. Не е нужно да купувате етикети. Ползвайте тиксо и маркер - евтино и ефективно!  Супи, яхнии, месо и птици издържат до четири дни в хладилник, ако са опаковани добре. Най-добре се съхранява в стъкло и керамика. Ако не сте сигурни дали храната се е запазила - хвърлете я!Не е нужно да поемате рискове, ако разбира се портмонето ви не е съвсем празно!Ежедневна проверка Създайте навик да проверявате хладилника всеки ден. Изхвърлете всичко с минала дата на годност. Измийте ползваните кутии, за да са готови за ново ползване.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети