Кивито бори настинките, астмата и наднорменото тегло
Изследванията показват, че кивито притежава уникалната способност да защитава ДНК-структурите на човешката клетка, благодарение на богатото си съдържание на флавоноиди и каротеноиди.
В него например се съдържа повече витамин С, отколкото в портокалите, както и голямо количество витамини и фитоелементи. Специфичният сладко-кисел вкус на плода го прави много подходящ за закуска, плодови салати и коктейли.
Освен витамин С и бета-каротин, кивито съдържа и значителни количества витамин Е, а благодарение на съотношението между вода и мазнини е наистина перфектен антиоксидант. В този плод има и полезни влакна, които спомагат за нормалното ниво на холестерол в кръвта, както и много калий, магнезий, мед и фосфор.
Заради общото му въздействие върху здравето, специалистите все по-често препоръчват кивито при грипни състояния, астма и наднормено тегло (тъй като глюкозата в него се усвоява много бавно от клетките и така плодът засища нуждата от похапването на нещо сладко).