Къде в Европа ядат най-здравословно?
Поляците обикновено се славят като големи консуматори на колбаси и подобни деликатеси, но всъщност в Европа те най-много предпочитат плодове и зеленчуци, гласи проучване на Европейския съвет за информация в храненето (EUFIC), извършено в 19 държави.
Поляците са начело в класацията с 577 грама среднодневна консумация на плодове и зеленчуци, далеч пред италианците, чийто показател в това отношение е 452 грама дневно, посочват от БГНЕС.
Само в Полша, Германия, Австрия и Италия се спазва препоръката да се консумират поне 400 грама плодове и зеленчуци дневно, се подчертава в проучването, публикувано в сайта на EUFIC. Франция е на девето място в класацията със средно 342 грама дневно на човек от населението, като пред нея са Унгария, Естония, Ирландия и Белгия. Ирландците са на опашката в групата – те поемат едва 186 грама плодове и зеленчуци дневно на човек, а пред тях са Швеция (237 грама) и Чехия (253 грама). Важна роля по отношение на консумацията на плодове и зеленчуци играе географското разположение. На север консумацията на сурови зеленчуци, богати на витамини, е по-голяма, докато зеленчуковите супи са главен източник на зеленчуци на юг.