ИНТЕРВЮТА

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20 юли 2011 17:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 12
За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

Пазeте се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее подобни съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог.

DoctorOnline: Какво е вашето наблюдение върху очните заболявания? Зачестяват ли тежките случаи?

Оптики „Фокс“: Статистиката сочи, че все повече хора имат ограничения в зрението. Причините могат да са рефракционни или в резултат на някаква патология. Очните заболявания имат огромно социално значение. Много от заболяванията нямат напълно изяснена етиология. Наследствена обремененост, стрес, вредни навици като алкохол и тютюнопушене, наркотици, пол, съпътстващи заболявания/хипертония, ендокринни смущения и много други, детски болести, алергия... За съжаление се наблюдава зачестяване както в резултат на вреден начин на живот и работа, така и поради лоша или липсваща профилактика.

DoctorOnline: От какви очни заболявания най-често боледува българинът?

Оптики „Фокс“: Най-често срещаните очни заболявания са:

Катаракта (перде)

Глаукома (нелечимо заболяване)

Ретинопатия – на недоносените и диабетна

...

DoctorOnline: Какво ще ни препоръчате като превенция? Има ли универсален метод за предпазване от очни заболявания?

Оптики „Фокс“: Изброените заболявания не могат да бъдат коригирани и лекувани с очила.

Както във всеки аспект, най-добрата реакция е профилактиката.

Почти всички болестни състояния могат да бъдат повлияни, ако бъдат открити в ранния им стадий. Хората трябва да проверяват ежегодно стойностите на визуса (остротата на зрение), както и нивото на кръвната захар, очното налягане и състоянието на съдовете в него, всекидневно да се следи кръвното налягане.

За съжаление няма универсален метод на лечение. Методите са различни – консервативни и хирургични, и въпреки това огромен брой хора имат усложнения и влошено качество на живот и работа, даже до невъзможност да упражняват професията си (инвалидизация).

DoctorOnline: Защо е важно човек да коригира зрението си, ако е увредено, чрез очила или лещи?

Оптики „Фокс“: Възприемането на зрителната информация зависи от способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината и това свойство се означава като рефракция.

Тя зависи от пречупващите среди на окото (роговица, преднокамерна течност, леща, стъкловидно тяло) и дължината на очната ябълка. При точно фокусиране на образа върху ретината човек няма рефракционна аномалия и състоянието се означава като еметропия. При рефракционна аномалия (поради различна дължина на окото или пречупвателна способност) светлинните лъчи попадат пред или зад ретината и се получава неясен образ.

Рефракцията на всеки човек се предава по наследство – така както ръстът, цветът на очите и косата и други белези. Точното й изследване и корекция поставя очите в оптимални условия за работа, подобно на дрехите по мярка. Изборът на много от съвременните професии би бил невъзможен без използването на точни очила с диоптър или контактни лещи. Правилно изписаните, отлично подбрани и изработени очила щадят зрителния орган от допълнително напрежение, умора на цилиарния мускул, дори инфекции. Съвременните технологии дават възможност за различни функционални и естетични решения на рефракционните проблеми с очите.

DoctorOnline: Какви са рисковете от очила ментета?

Оптики „Фокс“: Тази тема е много широка. Очилата са съвкупност от технологии, материали и ноу-хау точно както автомобилите и компютрите например. Компромисът спрямо качествата на съставните им елементи – рамка, диоптрични лещи, слънчеви лещи, трябва да е допустим и премерен. Повечето производители на световни марки имат свои home-brand колекции, които са с отлични качества, на доста приемливи цени. Те не са така широко популярни, но всяка сериозна оптика поддържа такъв асортимент. Обикновено цените са до 2, дори 3 пъти по-ниски от тези на дизайнерските марки. Известно е, че повечето маркови продукти са с високи за стандарта в България цени. Често клиентите прибягват до покупка на евтините им копия. Препоръчваме на клиентите да разпитват консултант-оптиците в магазините относно продуктите, които им предлагат – за да се продава някаква стока с огромна отстъпка (над 20%) има само три варианта: очилата са мостри (възможно е да имат дефект), очилата са от стара колекция (outlet) или трета възможност – очилата са фалшиви. Какво означава фалшиви очила? Когато за постигане на ниска себестойност на продукта се спестява определена операция или се подменя материал с по-евтин. Това води до влошаване на качествата му, по-лесна амортизация и най-лошото – до потенциални вреди върху здравето на ползвателя. Например, ако рамката съдържа никел (който е евтин и ковък), съществува риск от поява на дерматит, алергия и т.н.

Противослънчевите стъкла дори и да имат UV филтър, трябва да отговарят на много други изисквания, които крайният потребител няма как да установи извън лабораторни условия и с просто око – чистота на материала, изчислена и компенсирана база на кривина, която да е изчистена от паразитен астигматизъм, призматичен ефект и др. Диоптричните стъкла са още по-критични към компромисите в производството – в оптиката 1 мм се равнява на 1 км в бита. Темата е много дълга, но дори и най-малките неконтролирани отклонения в радиусите на кривини или в изработката може да доведе до сериозни неудобства, дискомфорт и патологични изменения на ползвателя.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (12)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: esunzirn  |  Дата: 5.06.2012 14:53

GNcnoQ , [url=http://xkhnebszuixw.com/]xkhnebszuixw[/url], [link=http://uenutplgpypq.com/]uenutplgpypq[/link], http://jvftfwmxjlot.com/

Автор: kamjcned  |  Дата: 4.06.2012 21:27

S53TAW <a href="http://wrwukklfnzax.com/">wrwukklfnzax</a>

Автор: byslehvhodz  |  Дата: 4.06.2012 15:01

rdaRRY , [url=http://gcwzzjnzehgt.com/]gcwzzjnzehgt[/url], [link=http://hxywmcwuqwnv.com/]hxywmcwuqwnv[/link], http://hhntaurakocm.com/

Автор: pagmcbd  |  Дата: 3.06.2012 21:23

6dRkan <a href="http://swqrimpdsili.com/">swqrimpdsili</a>

Автор: wzmjlgqmsfg  |  Дата: 3.06.2012 19:11

hE9TaS <a href="http://tivcsmvmukeg.com/">tivcsmvmukeg</a>

Автор: lorypjurur  |  Дата: 3.06.2012 16:57

SD5hfB <a href="http://lpvqwimcolrw.com/">lpvqwimcolrw</a>

Автор: luctafnki  |  Дата: 3.06.2012 14:39

Hc4d7G <a href="http://xpojsjpzvuis.com/">xpojsjpzvuis</a>

Автор: Dusan  |  Дата: 3.06.2012 06:51

I'll try to put this to good use immeaditely.

Автор: fhmscos  |  Дата: 25.04.2012 00:59

9LMnty <a href="http://zzqvaunmxcoj.com/">zzqvaunmxcoj</a>

Автор: lcodfqyvrys  |  Дата: 24.04.2012 19:56

8fPPt7 , [url=http://pfcqtjmhukun.com/]pfcqtjmhukun[/url], [link=http://rrcfkhjjmgff.com/]rrcfkhjjmgff[/link], http://qsivehkcjlzo.com/

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 7) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети

Повече за депресията – интервю с д-р Г. Хранов

3.02.2011 / Мария Цветкова (Коментари: 5)

Д-р Георги Хранов е обещаващ млад лекар, учен и преподавател. » Прочети