Ядем лош хляб и инжектирано пилешко месо
Ядем най-нискокачествения хляб, защото той се прави от фуражна пшеница. Това заяви пред бТВ министърът на земеделието Мирослав Найденов. Преди близо месец се появи изследване, че в диетичните видове хляб има много захар, прекомерно количество сол и дори пепел. Последващ анализ на РИОКОЗ обаче опроверга тези твърдения и показа, че хлябът е чист от примеси. Найденов обясни, че ще се направи нова проверка, и изрази съмнение за резултатите на предходната поради факта, че самите производители са носили пробите в лабораторията. „Хлябът, който ядем, не е този, който заслужаваме“, заяви Найденов. По думите му следващата седмица той ще покани хлебопроизводителите, за да направят стандарт за хляба. В четвъртък пък стартира Агенцията по храните, която ще контролира целия процес.
Започва и съвместна акция с асоциацията на птицевъдите, за да бъде проверено качеството на пилешкото на пазара. По думите на Найденов голяма част от пилешкото не е само от чисто месо, но и от т.нар. „томблиране“. Месото се инжектира със специални разтвори с цел да се увеличи масата и то да тежи повече. По същество тези разтвори са безопасни и се доближават до телесните животински разтвори. До 40% от месото на пазара е с такива разтвори, обясни Найденов.