НОВИНИ

Вредно ли е за готвача пърженето по китайски

23 ноември 2017 16:30 | Коментари: 0

Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка, но според американски учени, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряха олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установиха, че резултатът е "драматичен", защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.

Пилето и зеленчуците, които често се използват в китайската кухня, съдържат много вода и от тях отхвърчат най-много капчици мазнина във въздуха. Особено опасно е, когато към горещия уок се добавя течност.

"Известни са милиони смъртни случаи по света заради замърсяване на въздуха в закрити помещения. Не знаем доколко за тях допринася готвенето в зле вентилирани кухни", каза д-р Мансън от екипа.

Учените се надяват изследването им да помогне за създаване на по-добри вентилационни системи за премахване на суперфините аерозоли.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети