НОВИНИ

Плакатен псориазис - факти за заболяването

31 октомври 2017 15:15 | Коментари: 0
Плакатен псориазис - факти за заболяването

На 28 октомври 2017 г. Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) постави началото на информационна кампания, насочена към деца с възпалителни автоимунни заболявания и техните родители. Инициативата има за цел да обърне специално внимание върху предоставянето на подходящо лечение и комплексна грижа при малките пациенти и младите хора, страдащи от заболявания като ювенилен идиопатичен артрит, псориазис, болест на Крон. Какво представляват тези заболявания? Ето някои ключови факти за тях.

Плакатен псориазис

 Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което се проявява върху кожата. При здрав човек делението и растежът на клетката отнема 28 денонощия, докато при страдащите от псориазис тези процеси се извършват до 10 пъти по- бързо. При тази скорост старите клетки не успяват да се отделят и върху участъка, поразен от заболяването, се натрупват мъртви клетки.

 Псориазисът  не е единствено кожно заболяване. То засяга и вътрешни органи, като пациентите с псориазис имат повишен риск от развитие на псориатичен артрит, високо кръвно налягане, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

 Болестта псориазис не е заразна, не се предава от човек на човек. Причината за появата ѝ е заложена в гените на човека. 

 В света боледуващите от псориазис са приблизително 125 милиона (2 до 3% от населението). Ако световната статистика се съпостави с данните в България, това означава, че засегнатите у нас са не по-малко от 140 000 души.

 Между 10 и 15% от новите случаи на псориазис в нашата страна са деца под 10 г.

 В зависимост от клиничната проява могат да бъдат разграничени шест основни типа псориазис, като най-често срещаният тип е плакатният псориазис – той се наблюдава при 80 до 90% от случаите.

 При плакатния псориазис се наблюдават възпалена, зачервена кожа, покрита със сребристо-бели плаки. Тези плаки могат да са сърбящи или да водят до чувство за парене.

 Псориазис на плаки може да се срещне навсякъде по тялото, но най-често засяга лактите, коленете, скалпа и кръста.

 Болестта псориазис може да изисква лечение през целия живот. Въпреки че не съществува напълно ефективна терапия, налице са методи за контрол на симптомите и подобряване качеството на живот на пациента.

 При лечението на псориазис се използват медикаменти, които повлияват имунната система – цитостатици. Около 70 до 80% от пациентите с лек до умерен псориазис могат да бъдат лекувани адекватно с помощта на локални терапии. На пациентите с умерено тежък до тежък псориазис може да бъде предписано и биологично средство, ако другите лекарства не работят.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети