НОВИНИ

Какво съветват лекарите за справяне с упоритата настинка

21 февруари 2017 14:55 | Коментари: 0
Какво съветват лекарите за справяне с упоритата настинка

Ако се оплаквате, че често боледувате, погледнете към лекарствата в аптечката си. С какво е пълна вашата – сиропи за кашлица, капки за нос, лекарства за понижаване на температурата? А знаете ли, че подобен подход за самолечение понякога вреди повече, отколкото помага?

Голяма част от добре познатите лекарства без рецепта облекчават временно дадени симптоми, но рискът да се превиши безопасната им доза е съвсем реален. Особено, ако използвате различни комбинирани препарати (популярните разтворими прахчета за грип и настинка) в опит за постигане на по-бързо облекчение. Не бива да се подценяват и страничните ефекти на някои от съставките им (например парацетамолът, който вреди на черния дроб, приеман в големи дози), пише Труд.

Друга обичайна грешка е използването на капки за нос за седмица и повече. Малко хора са наясно, че това уврежда носната лигавица и след време капките стават напълно неефективни. Прекомерната употреба на температуропонижаващи средства, аналгетици и др. товари допълнително организма с химически субстанции, с което руши имунитета. И така затваряте кръга на честото боледуване. Как да се измъкнете от тази нежелана ситуация?

Винаги спазвайте стриктно препоръките за прием на всеки медикамент. Предпочитайте щадящи и безвредни за организма терапии – медикаменти на растителна основа и хомеопатия. А ето и няколко лесно приложими в домашни условия стъпки, благодарение на които ще се радвате на повече здраве.

Популярни хомеопатични лекарства за всеки дом 
Хомеопатията се прилага успешно и като самостоятелно лечение (например на вирусни инфекции, грип и др.), и като допълваща терапия към традиционните медицински методи. Можете да се обърнете към лекар хомеопат, който да ви назначи индивидуална схема на лечение с монопрепарати. ежда постепенно – по 1 доза, 3-4 пъти дневно.

Природни средства от кухнята на всяка домакиня
При кашлица е важно да приемате много течности (вода, топъл билков чай, домашен бульон или супа), тъй като добрата хидратация осигурява втечняването на секретите и по-лесното им отделяне. Изполвайте силата на качествения пчелен мед, който облекчава по-ефективно от сиропите. Разтворете например в чаша топла вода с изцеден лимонов сок супена лъжица мед. Или си направете чай от малко настъган корен от джинджифил и го овкусете с лимон и мед. Медът облекчава раздразненото гърло, а антибактериалните му съставки се борят срещу инфекцията. Инхалация с лайка и сода бикарбонат е друго силно оръжие в борбата с кашлицата. Във водата може да се добавят и по 1-2 капки масло от мащерка (помага при различни дихателни проблеми).

При вирусни инфекции, протичащи с хрема и кашлица, е добре да се ограничи приемът на мляко и млечни продукти, които увеличават количеството на слузта в организма. Важни помощници на организма в борбата с вирусите са антиоксидантите – витамини А, С, Е и селен, както и микроелементите. Затова е важно да консумирате ежедневно много пресни плодове и зеленчуци, особено лимон, лук, чесън и хрян. Те са богати на фитонциди – вещества, които убиват микробите. Не пропускайте и ползите от билковия чай (от шипка и липа), сок или сироп от бъз. Може би не знаете, но традиционната за българските градини дюля може да се използва като сладко „лекарство”. Обвивките на семките на дюлята съдържат вещества, които спомагат за отделяне на секретите. От плода и семките можете да си направите отвара, която е богата на витамин С и много ефективна за лечение на хрема и кашлица.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети