НОВИНИ

БАБХ: Пестицидите в цитрусовите плодове не са вредни за организма

16 януари 2017 11:58 | Коментари: 0
БАБХ: Пестицидите в цитрусовите плодове не са вредни за организма

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове, които се внасят у нас, и вредни ли са веществата, с които се боядисват и лакират портокалите и мандарините? Факт е, че през изминалата година в рамките на Европейския съюз са били спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция, пише Труд.

У нас са засечени опасни турски лимони и червени чушки, информира БТВ. Това са част от рисковите продукти, за които се прави задължителен контрол на граничните пунктове. Към тях се прибавя и нарът, каза зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков. Обилно измиване с вода и сапун и обелване – това са част от мерките, които можете да предприемете, казват специалисти.

Миналата година на българските ГКПП-та са спрени рекордно количество лимони – 1000 т, и над 100 т. чушки с остатъци от пестициди, добави Величков. В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве.

Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни – 20% от пратките.

На ГКПП „Капитан Андреево“, например, почти ежечасно се разтоварва стока, за да се изследва в акредитираната лаборатория на пункта. Контролира се наличието на повече от 170 вида пестициди. Ако се окаже, че нивата на някои от тях са завишени, пратката се унищожава.

Експертите съветват

Ако се отстрани кората на който и да е плод, огромна част от пестицидите, които се намират на повърхността му, не попадат в организма, каза Антон Величков от БАБХ.

Когато плодът е третиран, за да има по-добър търговски вид, това не означава, че е вреден за здравето. Дори небоядисаните и нелакирани цитруси биха могли да съдържат вещества, с които са пръскани, коментира бившият председател на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. По думите му обработката е на два етапа – боядисване с хранителни бои, от което потребителят не трябва да се притеснява. Следва етап на лакиране.

Според Кирил Николов – един от големите вносители на плодове и зеленчуци, продукцията се третира от десетилетия. Не е възможно в съвременните условия в търговската мрежа да влизат плодове, които не са третирани предварително, посочи той. Презумпцията е, че имат много по-добър търговски вид и дори се удължава животът им. Обработката я извършват износителите, а не вносителите.

По думите на Величков използването на кори на боядисани и лакирани плодове в сладкарството, например, е опасно. Той препоръча обилно измиване с топла вода, включително и със сапун.

Има европейски регламент, който разрешава обработката на плодове и зеленчуци с различни вещества, за да се подобри търговският им вид, добави той. Търговците обаче са длъжни да изписват на етикета.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети