Legofer - железен proteinsuccinylate

Медикаментът се използва за лечение на латентен железен дефицит и желязодефицитна анемия (изявен железен дефицит). Профилактика на железен дефицит.

Не е добре да използвате продукта ако имате известна свръхчувствителност към отделните съставки на продукта. Ако се наблюдават състояния на хемосидероза, хемохроматоза; апласгична, хемолитична и сидероакрестична анемия; хроничен панкреатит; чернодробна цироза, също не е подходящо да използвате медикамента.

Специални предпазни мерки

Ако е налице анемия, трябва да е уточнен нейният произход.

При анемия, дължаща се на инфекция или злокачествен процес, приложеното желязо се натрупва в ретикуло-ендотелна система, откъдето се мобилизира и използава само след преодоляване на първичното заболяване.

Производните на желязото могат да повлияят абсорбцията на тетрациклини и холестирамин, затова трябва да се избягва едновременното им приложение.

Железните соли намаляват абсорбцията, а оттам и бионаличността и ефекта на леводопа, метилдопа, пенициламин, ципрофлоксацин и офлоксацин; едновременното им приложение при възможност би трябвало да се избягва или трябва да има интервал от поне два часа преди или след приема на железния препарат.

Абсорбцията на желязо може да се увеличи чрез едновременно приложение на повече от 200 мг. аскорбинова киселина.

Лечението с лекарството не бива да продължава повече от 6 месеца, освен в случаите на продължаващо кървене, менорагия или бременност.

Продуктът може да повлияе лабораторните тестове, използвани за откриване на окултни кръвоизливи в изпражненията.

Вашият лекуващ лекар ще Ви препоръча в какво количество и колко често да приемате Легофер. Дозировката и продължителността на лечението са в зависимост от степена на железния дефицит.

Възрастни:

15-30 мл дневно

Деца:

Деца с тегло, по-ниско от 20 кг дневно - 1.5 мл/кг разтвор Легофер, разделени на два приема преди хранене;

Деца с тегло над 20 кг - 3 мг/кг/дневно, разделени на два приема преди хранене.

Рядко, и то при прием на по-високи дози, могат да се появят стомашно-чревни разстройства като диария, запек, гадене и болка в епигастриума, които бързо отминават при намаляване на дозата или преустановяване на лечението. Много рядко може да се появят тъмни изпражнения.

Преди употреба се консултирайте с Вашия лекар или с фармацевтите в нашия сайт!

 « обратно към "Лекарства"