Pamaton - Magnesium DL-aspartate/ Potassium DL-aspartate

Паматон е комбиниран лекарствен продукт, съдържащ едновременно калиеви и магнезиеви йони. Калиевите йони участват в процесите на провеждане на нервните импулси, в предаване на нервното възбуждение, в съкращението на скелетната мускулатура, сърцето и гладките мускули. Нарушението в калиевата концентрация води до нарушение в нормалното функциониране на нервите и мускулите, в това число на сърдечния мускул.

Магнезият е незаменим елемент в процесите, свързани с доставяне и изразходване на енергия. Той участва в баланса на електролити в организма, транспорта на йони, мембранната пропускливост, нервно-мускулната възбудимост.

Аспаргиновата киселина подобрява транспорта на калиевите и магнезиевите йони.

Медикаментът се използва за лечение на състояния свързани с нарушения на електролитния баланс в кръвта и загуба на електролити - хипомагнезиемия (намалено съдържание на магнезий в кръвта) и хипокалиемия (намалено съдържание на калий в кръвта):

При продължително повръщане и профузна диария (тежко протичащо и продължително разстройство).

Като допълнителна терапия при лечение на някои ритъмни нарушения предизвикани от промени в електролитния баланс.

За профилактика при болни със застойна сърдечна недостатъчност, които са на лечение с калий губещи диуретици (лекарствени продукти увеличаващи отделянето на урина) и дигиталисови гликозиди.

При приложението на този лекарствен продукт, имайте предвид следното:

Трябва да се назначава с внимание при обезводнени болни и при пациенти в напреднала възраст. Необходимо е изследване на плазменото ниво на калия преди започване на лечението и периодичен контрол по време на терапията с Паматон. При приложение на пациенти с язвена болест, чревно стеснение или запушване, намалена стомашна подвижност и други състояния, протичащи със забавено изпразване на стомашното съдържимо е необходимо повишено внимание, поради възможността за дразнене на стомашната лигавица и предизвикване на отпускане на гладката мускулатура.

Обърнете внимания, че стомашната киселина може да намали ефективността му, поради което е препоръчително таблетките да се приема след хранене.

Както и всеки друг лекарствен продукт, Паматон може да предизвика нежелани лекарствени реакции.

При спазване на посочения терапевтичен режим, нежеланите лекарствени реакции при прием на Паматон са много редки, леки и бързо отзвучаващи при намаляване или спиране на приложението му.

Много рядко могат да се наблюдават зачервяване на лицето, жажда, стомашно неразположение, гадене, повръщане, разстройство, понижаване на артериалното кръвно налягане, забавен пулс, забавени рефлекси, нарушения в нервно-мускулната проводимост, спазми, потискане на дишането, ритъмни нарушения, промени в кардиограмата.

Преди употреба се консултирайте с Вашия лекар или с фармацевтите в нашия сайт!« обратно към "Лекарства"