ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Коклюш

Коклюшът е заболяване, което се предизвиква от Bordetella pertussis – Грам отрицателен микроорганизъм.

Заболяването засяга дихателната система. Преди откриването на ваксина за тази болест, тя е причинявала смъртта на много деца.

По данни на СЗО през 2000 година около 39 милиона са били засегнатите хора по света, от които починалите са около 297 000.

Bordetella pertussis се колонизира в епителните клетки на белия дроб. Bordetella pertussis продуцира цитотоксин. Болните кашлят, като с кашлянето им могат да заразят околните.

Този бактерий има способността да подтисне функцията на имунната система. Токсинът, който се произвежда инхибира G-протеина, който регулира аденилатциклазния медийран цикъл на АТФ. Като резултат от това, фагоцитите не могат да отговорят адекватно на инфекциозния процес.

Инфекцията се изявява предимно при деца на възраст под една година, които не са имунизирани. При деца с намален имунитет може да се развие на възраст 11 – 18 години.

Симптомите са подобни на простудно заболяване: отделяне на секрет от носа, кихане, лека кашлица, треска. Най-заразни са пациентите във втората седмица след заразяването си, в т.нар. катарален стадий. Характерно е развитието на магарешка кашлица. Ако тази инфекция порази възрастни хора, симптомите са по-леки, като се развива продължителна кашлица. Пристъпите на кашлица могат да продължат повече от минута, като водят до цианоза, неспособност за поемане на въздух, гърчове.

За диагностициране се използва гърлен секрет.



« обратно към "Заболявания"