ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Листериоза

Листериозата е бактериална инфекция, която се причинява от Грам положителни, подвижни бактерии – Listeria monocytogenes. Листериозата е много рядко заболяване и се появява предимно при новородени, възрастни хора и такива с имунен дефицит.

Симптомите се появяват обикновено за 7 до 10 дни. Обикновено забляването се асоциира с треска, болка в мускулите, повръщане. По-рядък симптом е диарията. Ако инфекцията се разпространи може да предизвика менингит. Последният се развива с главоболие, скованост във врата, объркване, забуба на равновесие, конвулсии.

Бременните жени са много по-уязвими. Инфекцията у последните може да се изяви само с леки, грипоподобни симптоми. В такива случаи вероятността бебето да развие инфекция е много голяма.

Най-често заразяване с Listeria monocytogenes се извършва при консумиране на заразена храна. Този микроорганизъм се изолира от сурово месо, млечни продукти, зеленчуци, полодове. Меките сирена и непастьоризираното мляко са потенциална опасност за заразяване.

Рядко листериозата може да бъде в кожна форма. Такива случаи са описани при ветеринарни лекари, които имат контакт със заразени животни (най-често при аборти, причинени от листерии).

За поставяне на диагноза се взима кръв за микробиология.

За предпазване се препоръчва измиване и добра термична обработка на хранителните продукти. Избягване на консумацията на меки сирена и непастьоризирани продукти от хора, в рисковите групи (бременни, възрастни, с имунна недостатъчност).

Лечението се извършва с ампицилин или гентамицин в продулжителност около 3 седмици.



« обратно към "Заболявания"