ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Чума

Чумата се причинява от Yersinia pestis. Отрицателен по Грам бактерий, който е факултативен анаероб. Засяга както хората, така и други бозайници.

При човека заболяването протича в няколко форми – кожна, бубонна, чревна, белодробна, септицемия.

Този микроорганизъм е използван като биологично оръжие през Втората световна война.

Естествен резервоар на чумният бактерий са някои гризачи и екзопаразити.

Заразяването на хора и животни се осъществява при – вдишване на бактерия, със заразени храна или вода, ухапване от заразени насекоми (бълхи). Последните се заразяват при кръвосмучене от болен човек или животно.

След ухапване от заразена бълха, на мястото се развива пъпка, с която е свързана изявата на кожната форма на заболяването. В голяма част от случаите тази кожна форма преминава в бубонна форма. При тази форма – Yersinia pestis се локализира в лимфните възли, като предизвиква възпаление. При бубонна чума е необходимо антибиотично лечение. Без лечение – смъртността е висока, като достига около и над 90%.

При заразяване с храна и/или вода се развива чревна форма на чумата. При съмнение за тази форма се прибягва незабавно до антибиотично лечение.

Ако заразяването се е извършило по възушно-капков път – причинителят на чумата може да се размножи в и загнезди в стените на алвеолите. Състоянието се влошава много бързо (часове). Характерно за болните е наличие на силна кашлица, която може да е съпроводена с кръвоизлив. Прогнозата при тази форма е изключително неблагоприятна.

Лечение на чумата се провежда с антибиотици – тетрациклини, гентамицин, канамицин, стрептомицин. Създадена е ваксина, която осигурява имунитет до една година.

След проболедуване имунитетът е траен.



« обратно към "Заболявания"