ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Дифтерия

Дифтерията е заболяване на горните дихателни пътища, причинено от Corinebacterium diphtheriae, факултативен анаеробен, Грам позитивен микроорганизъм.

Дифтерията се характеризира с възпалено гърло, треска, образуване на псевдомембрани по сливиците, фаринкса и носната кухина. Макар и рядко заболяването се изявява с миокардит (около 20% от случаите) или периферна невропатия (около 10%).

Дифтерията е заразно заболяване, разпространяващо се чрез директен физически контакт или аерозолно със секретите, разпръснати във въздуха. В миналото това заболяване е било често срещано, но в днешни дни е ограничено чрез ваксинации.

Симптомите на дифтерията се проявяват 2 до 7 дни след заразяване. Включват висока температура 38 C, умора, зачервено гърло, кашлица, главоболие, трудно преглъщане, проблеми с дишането, отделяне на секрети от носа, лимфаденопатия.

Заболяването се причинява от токсините, които се отделят от микроорганизмите.

Заболяването може да премине без лечение, но в повечето случаи подутите лимфни възли затрудняват дишането и се налага лечение. При невъзможност за дишане се прави интубация или трахеотомия.

Дифтерията причинява парализа на очите, врата, гърлото, респираторните мускули. Пациенти с тежка изява на болестта е желателно да се хоспитализират и да приемат дифтериен анатоксин.

Лечението се провежда с: еритромицин, метронидазол, пеницилин G.

В случаите, когато заболяването продължи да се развива, чрез кръвния ток бактерииния токсин може да засегне сърцето или бъбреците.

Ако не се лекува, леталитетът е между 5% и 10%.



« обратно към "Заболявания"