ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Антракс

Антраксът е остро заболяване, причиняващо се от Bacillus antracis. Повечето форми на заболяването са летални, като засягат както хората, така и животните. Създадени са ефективни ваксини против антракс. Повечето форми на това заболяване са лечими с антибиотици.

Респираторната форма на това заболяване при хората започва със симптоми, които продължават няколко дни. Те наподобяват грип или простудно заболяване. Понякога се получава респираторен колапс, което е и най-честата причина за смърт. При ранно лечение смъртността е около 45%.

При хранене със заразено месо се развива гастроинтестинална форма на антракс. Тя се характеризира с повръщане на кръв, тежка диария, остро възпаление на червата и загуба на апетит. След попадането си в стомашно-чревния тракт бактериите могат да се разпространят с кръвта. Тази форма на антракс е лечима, но резултатите зависят от това колко рано се е започнало лечението.

Кожната форма на антракс при хората протича с лезии и образуване на рани с черен център по кожата. В повечето случаи кожната форма на заболяването протича без болка. Развива се за 2 до 5 дни след контакт със спори на B. antracis. Тази форма обикновено не предизвиква усложнения, тъй като е локализирана само в кожата. В под 20% от случаите може да прерастне в токсемия и да застраши живота.

Причинителят на антракса B. antracis е Грам-позитивен, аеробен организъм, открит от Р. Кох през 1876 година.

Обикновено заразяването с антракс е свързано с контакт с болни животни или животински продукти (кожа, вълна, месо).

Създадени са няколко ваксини, които в момента се използват.

Заболяването не може да бъде предадено от човек на човек.

Лечението включва високи дози интравенозни и орални антибиотици ципрофлоксацин, доксициклин, еритромицин, ванкомивцин, пеницилин.



« обратно към "Заболявания"