ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Туберкулоза

Туберкулозата е често и в много случаи летално инфекциозно заболяване, причинаяващо се от микроорганизми, най-често Mycobacterium tubercilosis. Туберкулозата в повечето случаи засяга белите дробове. Разпространява се чрез въздуха от болни (кихане, кашляне, слюнка). При хората в повечето случаи инфекцията протича с асимптоматичен латентен период. Около 1 на всеки 10 асимптоматични случая протича с развиване на заболяване. Ако не се лекува, смъртността е около 50%.

Класическите симптоми на туберкулозата включват хронична кашлица, отделяне на кървави храчки, треска, загуба на тегло, изпотяване през нощта. Диагнозата се поставя с рентгеново изследване, Манту проба, изследване на кръв и микробиологично култивиране. Лечението е дълго и трудно с комбинация от антибиотици. Устойчивостта на микобактериите към антибиотичното лечение е сериозен проблем.

Повечето болни от туберкулоза имат имунодефицитни заболявания.

Белодробната форма на туберкулозата се характеризира с болка в гръдния кош и продължителна, продуктивна кашлица. Обикновено в отделените с кашлянето секрети се откриват малки количества кръв. Рядко се засяга пулмоналната артерия – белег за това е наличие на кървене, известно като аневризма на Расмусен. Около ¼ от болните нямат симптоми при боледуването.

В 25% от случаите туберкулозата обхваща и други органи. Тази форма на туберкулозата се развива при деца или възрастни с имунна недостатъчност. Екстрапулмонарната форма може да засегне: плеврата, менингите, лимфната система, пикочно-половата система, костите.

Скриининг на заболяването се провежда с кожна проба Манту. Единствената ваксина против туберкулоза е БЦЖ, която е част от имунизационния календар на нашата страна.

Лечението на заболяването включва комбинация от антибиотици. Най-често използвани са рифампицин и изониазид.



« обратно към "Заболявания"