ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Салмонелоза

Салмонелозата е инфекция, която се причинява от бактерии от род Salmonella. Повечето хора, инфекторани със Salmonella развиват диария, треска, повръщане и коремни болки 12 до 72 часа след заразяването. В повечето случаи заболяването продължава 4 до 7 дни като повечето заболели се подобряват без лечение. В редки случаи диарията мже да е тежка и да причини дехидратация.

При тежко протичане на болестта съществува вероятност инфекцията да премине от червата към кръвта, с която да се разпространи в други органи и системи. При остра симптоматика е необходима хоспитализация и прием на антибиотици.

По-тежкото протичане на инфекциите е характерно за бебетата и възрастните хора.

Салмонелите, които причиняват инфекции при хората са свързани с консумацията на свинско, телешко месо, мляко, яйца (които не са добре топлинно обработени или са контаминирани след това).

В повечето случаи симптомите са гастроинтестинални, свързани с гадене, повръщане, кървава диария, отделяне на слуз с изпражненията. Главоболие, терска и поява на розови петна са също възможни симптоми.

Като последици от възникнала инфекция могат да се развият артрит, остеомиелит, сърповидно-клетъчна анемия.

Възможно е да се развие септичен шок, засягане на нервната и съдовата система.

За да се ограничи заразяването със салмонелоза е необходимо хранителните продукти да се обработват на висока температура, водата да се преварява.

Открити са антитела срещу Salmonella, което е сериозна предпоставка за скорошно създаване на ваксина.



« обратно към "Заболявания"