ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Тиф

Тифът е заболяване, причинено от рикетсии. Под името „тиф” се обединяват  няколко различни заболявания – коремен, петнист, възвратен тиф.

Причинител на това заболяването са Rickettsia prowazekii, Rickettsia australis, Rickettsia typhi, Rickettsia felis предавани чрез външни паразити или гризачи.. Заразяването на последните става чрез кръвопиене от заразен човек, след което микроорганизмът се развива в червата им и се отделя с фекалиите им. При разчесване на ухапаното от въшката място се осъществява заразяването. Инкубационният период на това заболяване е една до две седмици.

Симптомите включват кашлица, повръщане, спленомегалия, лимфаденопатия, левкопения, треска, обрив, болка в мускулите, чувствителност към светлина и други. Около 5 дни след поява на треската се появява обрив в областта на гърдите, който се разпространява по трупа и крайниците. Високата температура (около 39 С) се среща при всички форми на тиф. Лечение се провежда с антибиотици. Създадени са ефективни ваксини за лечение на това заболяване. Тифът се обсъжда като един от вариантите за бъдещо биологично оръжие.

При хора в напреднала възраст или такива с имунодефицитни заболявания не е изключен леталния изход.

Диагнозата се на база на серологичните резултати.

Без лечение заболяването е фатално. С помощта на антибиотичната терапия смъртността е сведена до под 2%. Най-често използваните антибиотици са доксициклин, тетрациклин и хлорамфеникол.



« обратно към "Заболявания"