Холера
Холерата е инфекциозно заболяване на тънките черва, причинено от Vibrio cholerae. Главните симптоми на това заболяване са профузна водниста диария и повръщане.
Заразяването се извършва главно при пиене на вода или прием на храна, които са били контаминирани с причинителя на това заболяване. Най-често заразяването става от инфектиран човек или фецес на човек, който не проявява все още симптоми. По-тежката изява на тези симптоми води до дехидратация и електролитен дисбаланс в организма. В някои случаи изходът е летален. Първоначалното лечение включва рехидратация със специални разтвори, което цели възстановяване на електролитния баланс и загубената вода. Антибиотици се препоръчват при по-тежките случаи, за да намалят тежестта и продължителността на заболяването.
В световен мащаб боледуват около 3 до 5 милиона човека, като смъртността достига 100000 до 130000.
Холерата започва с болезнена диария и повръщане на бистра течност. Тези симптоми обикновено започват внезапно – един до пет дни след заразяването. Диарията в повечето случаи е описвана като „оризова вода” и може да има нехарактерен мирис. Болен, който не се лекува може да отделя по 10-20 литра на ден.
Макар и рядко се среща асимптомно протичане на заболяването.
Холерата често е наричана „синята смърт”, поради цвета на кожата на болните (дължащ се на дехидратацията).
Ако остро протичащата холера не се лекува може за часове да причини дехидратация. Последната се изразява с ниско кръвно налягане, ускорен пусл, бледа и суха кожа.
Заразяването се дължи на фекална контаминация на храната и водата, в резултат на лоша хигиена. Причинителя на това заболяване се среща в природата.
Много са бактериините видове, които могат да причинят холера. Децата (особено тези между 2 и 4 години) са много по-уязвими от възрастните към това заболяване. Установена е и зависимост между възприемчивостта на хората и кръвната им група. За най-податливи се смятат носителите на кръвна група нула.
Болните от имунодефицитни заболявания, както и недохранените деца често развиват тежки форми на инфекцията.
В днешно време най-честата причина за холера е морската храна.
За диагностика се използват бързи тестове, доказващи присъствието на V. cholerae. След получаване на позитивна проба се правят тестове за антибиотична чувствителност.
В епидемична обстановка, поставяневто на диагноза и лечението започват, преди да се получат данните от лабораторните резултати.
За предпазване от това заболяване е необходимо да се спазват определени хигиенни норми при приготвянето и съхранението на хранителните продукти, както и обеззаразяване на водата за пиене.
Създадени са ефективни орални ваксини за това заболяване. Приемът им се препоръчва при пътуване в ендемични райони.
В повечето случаи симптомите отшумяват без прием на лекарства. Важно условие е болните да приемат често храна. В по-тежките случаи се използват електролити, антибиотици и разтвори, целящи да се справят с дехидратацията на организма.
При правилно и навременно лечение, смъртността от холера е под 1%. При случаи, когато не са взети мерки – леталния изход достига 50-60%.
« обратно към "Заболявания"