Сърцебиене

Сърцебиенето (учестената сърдечна дейност) се среща и във връзка с психични изживявания у невротизирани личности, особено през време на пубертета и климакса. То не винаги е израз на заболяване на сърцето. Трайна учестена сърдечна дейност се среща при заболяване на щитовидната жлеза (Базедова болест). Екстрасистолите също не винаги се дължат на сърдечна заболяване, могат да имат връзка със смущения в дейността на стомаха, червата и други органи. Понякога учестената сърдечна дейност се появява внезапно. Пристъпна, при което честотата на сърдечните пулсации може да достигне 180 и повече удара в минута. Тава е т. нар. Пароксизмална тахикардия. Съществуват и сърдечни смущения от обратен тип – забавяне на сърдечната дейност например под 40 удара в минута. Това най-често е израз на т. нар. сърдечен блок който може да бъде временен или постоянен. При сърдечни смущения от типа на описаните е правилно да се консултирате с лекар, да се направят електрокардиографски и други изследвания, за да се изясни доколко тези смущения са невинни или са свързани с други заболявания.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!