Сънливост

Сънливостта е нормално физиологично състояние, свързано с наближаване на естественото време за сън или с продължителен период на бодърстване. Сънливостта е прекомерна, когато води до заспиване в неподходящо време или ситуация, често пъти непредвидено и против волята. В по-леките случаи човек може да задреме докато чете книга, докато се вози в превозно средство или гледа телевизия. В по-тежките случаи заспиването настъпва по време на разговор, хранене, както и в опасни ситуации (като шофиране) със значителен риск за здравето и живота на човека. От една страна сънливостта може да се дължи на намалено количество сън - характерна черта на съвременното общество. В други случаи обаче тя е в резултат на нарушено качество на съня независимо от запазената или даже повишена продължителност. Сънливостта поради нарушено качество е кардинален симптом на обструктивната сънна апнея, нарколепсията и синдрома на неспокойните крака. Редица хора възприемат повишената сънливост, като умора (т.е. липсата на енергия). Разграничаването между двете понякога е доста трудно. Умора без повишена сънливост е често оплакване при безсънието, както и при ендокринни заболявания (захарен диабет), сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност, депресия.

Консултант - д-р Петър Петров, Sleep-BG.com

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!