ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Розацея

Розацеята е хронично заболяване, характеризиращо се със зачервяване на лицето. Често могат да се появят и пъпки. В повечето случаи успешно лечение се провежда със стероиди.

От розацея могат да боледуват и двата пола, но заболяването се среща три пъти по-често при жените. Най-засегнатата възрастова група е тази на 30 – 60 годишните.

Обикновено розацеята се появява в областта на бузите, носа и/или челото, но може да засегне и шията, гърдите, ушите и скалпа.

Розацеята се среща в четири форми:

- Erythematotelangiectatic rosacea: наличие на перманентна червенина, която лесно става по-интензивна. Забелязват се малки кръвоносни съдове по поверхността на кожата. По засегнатите участъци може да се появи чувство за парене или сърбеж.

- Papulopustular rosacea: наличие на перманентна червенина с поява на гнойни пъпки. Този вид може лесно да се обърка с акне.

- Phymatous rosacea: тази форма на розацея се асоциира с наличието на ринофима (уголемяване на носа). Кожата е по-плътна, забелязват се нодули. Този вид розацея може да засегне челюстите, челото, бузите, клепачите и ушите, по повърхността на които да се забелязва абнормално уголемяване и уплътняване. Често се забелязват прозиращи кръвоносни съдове, под кожната повърхност.

- Ocular rosacea: зачервяване, сухота и възпаление в областта на очите и клепачите. В много от случаите има чувство за наличие на чуждо тяло в окото, сърбеж и парене.

Много фактори многат да причинят това заболяване: излагане на силно слънце,стрес, силен вятър, алкохол, кофеин, люти храни и такива, които имат високо хистаминово съдържание (червено вино, свинско месо кисело мляко, бира).

Розацея може да се причини и от някои козметични процедури като микродермабразио, химически пилинг. Честата употреба на стероидни спрейове в носа довежда до поява на симптоми, характерни за розацеята.

По-долу са представени в проценти най-честите фактори, които предизвикват изява на розацея:

- излагане на слънце 81%

- емоционален стрес 79%

- горещо време 75%

- вятър 57%

- физически упражнения 56%

- консумация на алкохол 52%

- горещ душ – 51%

- студено време – 46%

- люти храни 45%

Изследвания показват, че наличието на определен вид чревни бактерии довежда до поява на симптоматиката на това заболяване.

Много от хората с розацея имат лека форма на изява и никога не са диагностицирани и лекувани. Няма специфичен тест за откриване на розацея. В повечето случаи преглед от специалист е достатъчен за поставяне на диагнозата. Необходимо е розацеята да отдиференцира от себореен дерматит и акне вулгарис.

Според степента на изява на заболяването се избира и лечение, като то включва различни козметични кремове и прием на антибиотици (тетрациклини). Перманентната червенина по лицето успешно се премахва с лазер.



« обратно към "Заболявания"