ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Болест на Хиршпрунг

Диагностицирането на заболяването на Хиршпрунг е сериозен медицински проблем, при който в крайната част на колона липсва ентерална нервна система. Ентералната нервна система е комплекс от невронна мрежа и глия, който контролира чревната функция. Когато тази система липсва, частта от червата, която е засегната остава неактивна.

Болестта на Хиршпрунг е вродено заболяване на колона, при което липсват ганглиини клетки, което причинява хроничен запек или запушване на червата. Загубата на ганглийни клетки е в миентералния плексус, който е отговорен за движението на храната в червата. Установява се след извършване на ректална биопосия.

Обикновено лечението бива оперативно, като се премахва тази част, която е без ганглии.

В началото на 90-те години се доказва, че генът, отговорен за заболването е локализиран в 10 хромозома.

Честотата на заболяването е 1:5000, като по-голямата част от засегнатите са от мъжки пол.

Ако до 48 часа след раждането си, бебето не е отделило мекониум, се предполага, че може да има болестта на Хиршпрунг. Нормално 90% от бебетата отделят мекониума в първите 24 часа, а 99% от тях в рамките на 48 часа. Други симптоми включват повърнати материи със зелен или кафяв цвят, повишено количество на газовете, кървава диария.

Техниките за диагностициране включват аноректална манометрия, изследване с бариева каша, ректална биопсия. Радиологичните методи могат да подпомогнат точната диагноза.

Децата с това заболяване е необходимо да приемат повече течности. При някои новородени е необходимо храненето да става със спецални сонди или шишета, които въвеждат храната директно в стомаха или тънкото черво. Увеличеният дял на плодовете и зеленчуците в менюто способства за намаляване случаите на диария и/или запек. След консултация с лекар може да бъдат назначени лаксативни средства.

Страдащите от болестта на Хиршпрунг могат значително по-често да боледуват от ентероколити (възпалителни заболявания).

Ако планирате втора бременност и имате дете, болно от болестта на Хиршпрунг, е препоръчително да се обърнете към лекар за изясняване на риска и евентуален пренатален скрийнинг.

 



« обратно към "Заболявания"