Студени ръце и/или крака

В сравнение с останалите части на тялото ръцете, краката, носът и ушите имат по-големи изисквания към кръвоснабдяването. Поради тази причина тези части на тялото най-лесно се увреждат при рязка смяна на температурата, както и при травми или въздействие на токсични фактори в околната среда.

От постоянно студени ръце и крака се оплакват основно хора с проблеми във вегетативната нервна система (тази, която инервира вътрешните органи). Въпреки "замръзването" при тях обаче се наблюдава и по-силно изпотяване, което също е толкова дразнещо. Освен неприятните "външни" усещания има и други признаци на това състояние - променен цвят на кожата, неспокоен сън, сърцебиене. Ако се стигне до тези оплаквания, непременно потърсете лекарска помощ. Специалистът ще прецени дали студените ръце и крака са функционално състояние, или са признак на друго заболяване. Ако се наложи, докторът ще предпише и съдоразширяващи медикаменти. Освен всичко останало обаче трябва да укрепвате и имунната си система като цяло. За да се преборите с неприятната студенина в крайниците си, правете бани едновременно с гореща и студена вода. За целта са необходими два дълбоки съда - с гореща и със студена вода. Потапяйте краката си във врялата вода, колкото можете да изтърпите. Веднага след това ги прехвърлете в студената, но там само за 10-20 секунди. По този начин се тренират приспособителните механизми на кръвоносните съдове на крайниците. Процедурата се повтаря 5-6 пъти и винаги завършва със студена вода. Същото упражнение може да се прави и за ръцете. Баните подобряват еластичността на кръвоносните съдове и стимулират отлично движението на кръвта в цялото тяло. Подобен ефект за подобряване оросяването на кожата има и редуването на топли и студени душове.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!