ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Епилепсия

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване. Приблизително всеки 1 от сто човека е болен от епилепсия. Характеризира се е повтавящи се пристъпи, които не могат да бъдат предвидени.

Епилепсията поразява нервната система, които се проявяват с различни двигателни, сетивни, автономни, психични и поведенчески нарушения. Епилептичният пристъп невинаги протича със загуба на съзнание и припадък. Пациентът може да е частично контактен, да не е в безсъзнание.

Пристъпите се дължат на повишена активност в определени зони в мозъка. Те не могат да бъдат подтискани съзнателно или да бъдат предотвратявани.

За развитието на заболяването, все още няма установена конкретна причина. Смята се, че има наследствено обусловеност. Спада към т. нап. мултифакторни заболявания - т.е. заболявание, чието развитие зависи от множество фактори - генетични, начин на живот и среда.

Болестните прояви на епилептичните пристъпи са разнообразни. Съгласно приетата международна класификация епилептичните припадъци се делят на две групи: генерализирани (общи) и фокални (огнищни).

Лечението на епилепсията е строго индивидуално и се провежда под внимателен и непрекъснат лекарски контрол. То е продължително и се прекратява след едва тригодишна ремисия (прекратяване) на заболяването. Болните в ремисия обаче остават под диспансерно наблюдение.



« обратно към "Заболявания"