ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Гонорея - Трипер

Гонореята е наричана още трипер е полово предавана болест, която е широко разпространена, предизвиква се от микроорганизъм, наречен Neisseria Gonnorheae.
Заразяването със заболяването става само в следствие на полов контакт. Други места, на които се развива заболяването са очи, ректум и при жени областта около шията. Единствения друг начин, освен половия път, по който може да се предаде заболяването е по време на раждане. Майката може да зарази новороденото, когато то преминава през родовите канали. Ако очната инфекция на детето не се лекува своевременно, може да се стигне дори до ослепяване.
Заболяването се проявява от 0 до 14 дни след половия контакт. Обикновено симптомите се проявяват до 5 дни след необезопасен полов контакт.
Много често мъжете нямат симптоми (25-60%). при тях протича т.нар. безсимптомна гонорея. При жените симптоматиката е доста по-богата. Има смущения при уриниране, понякога възпалено гърло, нарушения в менструалния цикъл и кървене след сексуален контакт..
Важно е да се знае, че заболяването се предава по вагинален, орален и анален контакт. Жените се заразяват по-лесно от мъжете при контакт с болен партньор. Заболяването е силно заразно и риска от зараза след контакт с болен е близо 50%.



« обратно към "Заболявания"