ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Простатит - Възпаление на простатата

Простатитът е едно от най-честите заболявания сред мъжете. Средно един на десет-единадесет мъже през живота си се сблъсква с това заболяване, особено след определена възраст.

Понякога диагнозата и лечението на заболяването могат да отнемат доста повече време. Сред някои от пациенти се доказва инфекциозен причинител за заболяването, т.е. то е предизвикано от някакъв вид микроорганизъм. Понякога неговото доказване се оказва трудно и бавно, а симптомите са неспецифични.

Все пак, най-общите симптоми за всички простатити са няколко. Ако имате един или повече от тях. Трябва да посетите уролог и да му споделите оплакванията си, както и от кога датират.

Болка – в ниско в таза, в тестисите, в пениса, в пикочния мехур. Тя често е първи и основен симптом.

Често уриниране. За често уриниране според някои специалисти се приема над 8 пъти на денонощие.

Затруднено уриниране със слаба струя.

Болка, дискомфорт и парене по време на уриниране.

Според специалистите, освен възрастовия фактор и значението на физическата активност и грижата за здравето, важен фактор са и сексуалните навици на пациентите. Практикуването на небезопасен секс, както и на анални контакти, увеличава риска от простатит.

След поставяне на диагнозата, освен основното лечение, важен е и хранителния режим на пациантите – алкохол, люти храни и кафе е препоръчително да се избягват.



« обратно към "Заболявания"