ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Остър Миокарден Инфаркт

Сърцето, като всеки друг орган, има нужда от кръвоснабдяване. То получава, кръвта, необходима за неговата работа от т.нар. коронарни артерии. Когато по някаква причина те се запушат, притока на кръв до сърцето спира и настъпва инфаркт.

Най-честата причина за миокарден инфаркт е образуването на тромб в стените на съдовете. Тромбът се придвижда в кръвоносните съдове, докато не стигне прекалено тесен учатък, който не може да премине. Тогава тромбът запушва кръвоносния съд и кръвостабдяването се прекъсва.

Липсата на кръв в тъканите и органите довежда до клетъчна смърт - некроза. Инфарктът представлява именно това - некроза в определен участък на сърцето.

Водещ симптом при повечето от пациентите е болката зад гръдната кост. Тя е силна, продължителна и не се повлиява или се повлиява много слабо от нитроглицерин. Болните изведнъж изпадат в силна тревожност, паника, чувство на страх. Наблюдават се гадене, повръщане, изпотяване.

По-често инфарктът настъпва в сутрешните часове. Понякога инфарктът протича без болка, при около 15% от пациентите. Това по-често се случва при пациенти с диабет, както и възрастни хора.



« обратно към "Заболявания"