ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Язвена болест (язва)

Язвената болест е една от най-честите патологии на съвременния човек. В това понятие се включват няколко заболявания, на гастроинтестиналния тракт, чиито морфологични промени и клинична картина са много сходни.

Язвената болест засяга най-често стомаха и дванадесетопръстника, по-рядко в крайните отдели на тънките черва.

Мъжете боледуват по-често от жените, а язвата на дванадесетопръстника се среща 3 пъти по-често от тази на стомаха. Началото на заболяването в най-големия процент пациенти е между 40 - 50 години, но може да варира в широки граници.

Рискови фактори за развитие на заболяването са инфекция с Helicobacter pylori, тютюнопушенето, и употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВ). Отхвърли се идеята за връзката между язвената болест и консумацията на пикантна храна.

В последните години се смята, че има връзка между язвата на стомаха и кръвната група. Лицата с кръвна група "0" по-често страдат от заболяването.

Основен симптом на заболяването е болката зад гръдната кост, паренето, честото чувство за глад и "пристъргване". Нерядко се наблюдава гадене и повръщане. Понякога протича на периоди - дни с интензивна болка и такива на пълна липса на симптоми.

В случаи, че имате подобни оплаквания, непременно се обърнете към вашия лекар.



« обратно към "Заболявания"