ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Бяс

Бесът е остро заразно заболяване, което се среща сред някои бозайници и човека. Начинът на предаване е чрез ухапване на човек от животно и по-рядко чрез навлизане на слюнка в рана.

Причинителят на заболяването бяс са РНК-вируси. Най-честият причинител от тях е Rabies Virus. Потенциални преносители на заболяването и резервоар на вируса се явяват дивите месоядни животни, а в Северна и Южна Америка, някои видове прилепи.

Поради особеностите на начина на живот и типа на предаване на заболяването (при ухапване) в по-голяма степен боледуват хищниците. Човекът, гризачите и тревопасните животни се заразяват от ухапване от хищници, като в съвременни условия освен риск за човека носят кучетата, последвани от вълци и лисици.

Входното място на вируса е рана, през която навлиза в тялото. Не започва да се размножава веднага, а се придвижва бавно и постепенно по нервната тъкан (нервите), до достигане на главния мозък. Времето за развитие на заболяването, зависи от мястото на разположение на входната рана. Колкото е по-голяма отдалечеността, толкова по-бавно е развитието на заболяването. Ако раната е разположена на по врата, лицето, главата, началото на заболяването може да бъде след няколко дни или седмици. Ако е разположена на голямо разстояние, например по глезени, стъпала, тогава може да не се прояви дори месеци. Най-общо инкубационният период е между 7 и 90 дни.

Ако ви ухапе куче или диво животно, непременно трябва да се обърнете към лекар и в най-кратък срок, още същия ден да бъде поставена противобясна ваксина. Това е от изключителна важност, тъй като веднъж развило се, за заболяването няма лечение. Протича в рамките на 2-5 дни със смъртен край. В историята на медицината 2-3 пъти са се появявали съобщения за оцелели пациенти от бяс, след много тежко състояние, кома и продължително болнично лечение. По принцип се смята, че заболяването е със 100% смъртност.



« обратно към "Заболявания"