ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Хемангиом

Хемангиомите са доброкачествени съдови тумори (т.е. произхождащи от структурата на кръвоносните съдове), дължащи се на смущение в развитието, които се появяват най-често през първите месеци от живота на детето.

Хемангиомите са най-честият тумор в детството с честота 1-3% към момента на раждането и до 10% сред децата в края на първата годинка. В 90% от случаите се проявяват още през първия месец от живота на детето. Според разположението им, биват повърхности, дълбоки и смесени. Повърхностните обикновено са видими още от първия ден след раждането. Обикновено са единични, разположени най-често по лицето и врата, тялото, по-рядко по крайниците. Предствляват гъста мрежа от разширени капиляри на ограничена площ, под формата на петно (макула) със светлорозов до червен цвят и размер от няколко милиметра до няколко сантиметра. Понякога достигат и по-значителни размери.

С времето 96% от хемангиомите спонтанно започват да изчеват (претърпяват регресия). Понякога се получават различни усложнения – разраняване на мястото, инфектиране, рядко по-тежки усложнения. При липса на подобни фактори търпеливо се изчаква хемангиомът сам да претърпи обратно развитие. Във фазата на нарастване на хемангиома е възможно да се приложат медикаменти, които да забавят и спрат растежа. Индикация за лечение е всякаква форма на усложнение, както и мястото на хемангиома. Ако с разположението си смущава някоя жизнена функция.

В огромен процент от случайте хемангиомите претърпяват обратно развитие без остатъчни неприятни последици или нарушение в здравето на детето.



« обратно към "Заболявания"