Варицела (шарка)

Варицелата (шарка)е силно заразно заболяване, причинено от варицела зостер вирус (VZV), който е и причинителят на херпеса. Обичайно заболяването започва с везикуларен обрив (мехури), предимно по торса, по-слабо разпространен по крайниците. Много характерно за варицелата е, че се открива обрив в окосмената част на главата. Съпроводен е със силен сърбеж. Ако бъде оставен да отмине, без разранявания от чесане, не оставя белези.

Заболяването се предава по въздушно-капков път от човек на човек при кихане, кашляне, престой в общо помещение. Понякога дори може да не предполагаме, че сме били в контакт с пациент с варицела, тъй като болният е заразен 5 дни преди появата на обрива и продължава през цялото време след това. Инкубационният период е от 10 до 21 дни (това е времето, в което можем да развием заболяването след контакт с болен пациент).

Варицелата понякога започва с грипоподобни симптоми – главоболие, гадене, температура, болки в мускулите, в ушите, втрисане. Тези симптоми по-често се наблюдават при възрастни. При деца заболяванет по-чест започва направо с обрив, след който вдигат висока температура, обикновено около 38 °C, но в много тежки и редки случай може да достигне до 42 °C. Варицелата рядко е фатално заболяване. Протича рисковано за имунокомпрометирани пациенти и бременни, като има риск от сериозни усложнения. Смята се, че е причина за една трета от случайте на инсулт при деца.

Варицела се наблюдава при някои примати, включително шимпанзета и горили.

Заболяването няма нужда от особено сериозна терапия, особено когато се касае за леки случай при деца. Лечението е насочено по-скоро към симптомите и тяхното успокояване. Могат да бъдат давани антипиретици (лекарства, свалящи температурата) и НСПВ (нестроидни противовъзпалителни средства) за грипоподобните симптоми, както и локални дерматологични препарати за облекчаване на сърбежа от обрива.

След преболедуване, болните рзвиват траен имунитет и повече не са податливи на заболяването. Редки са изключенията на повторно заболяване след прекарана варицела.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!