ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Рубеола (дребна шарка) - Дребна шарка

Рубеолата (дребна шарка) е заразно заболяване, предимно в детска възраст, протичащо със слабо изразена интоксикация, обрив и увеличени лимфни възли. Причинител на заболяването е Rubeolla virus. Източник на инфекцията е само човека. Предаването става по въздушно-капков път и трансплацентарен (през плацентата от майката на бебето). Пациентите са най-заразни в периода на появата на обрива. Най-голяма заболеваемост има през пролетния сезон, особено сред децата между 5 и 9 години.

Инкубационният период (времето след контакт с болен, в което може да развием заболяването) е между 10 и 23 дни, най-често 2 седмици. Заболяването започва с грипоподобни симптоми - болки в гърлото, температура, хрема, увеличени лимфни възли. Последните са най-характерни и могат да се появят доста време преди началото на болестта и да останат седмици след отминаването. Характерният обрив се появява на 2-ия - 3ия ден, първо зад ушите, после по челото, носа, бузите, след което се разпространява надолу по тялото. Кожните изменения са характерни, малки петънца с размер 2-4 мм, които не се сливат помежду си. Остават около 2-4 дни, след което постепенно започват да завяхват.

Когато се развие в детска възраст, заболяването не представлява риск за здравето, но е особено опасно за бременни жени и по-специално за плода. Когато бременна заболее от рубеола, особено през първите три месеца от бременността, се развиват характерни патологични изменения в детето. Най-често срещана е триадата на Грег - катаракта, глухота и сърдечни пороци.



« обратно към "Заболявания"