ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Множествена склероза

Множествената склероза (МС) е възпалително заболяване, при което са увредени мастните обвивки миелин около аксоните на главния и гръбначния мозък, което води до демиелинизация и широк спектър от симптоми. Началото на заболяването обикновено е при млади хора, на възраст между 15 и 25 години, по-често при жени. Разпространението на заболяването варира между 2 и 150 на 100 000. МС за първи път е описана през 1868 г. от Жан- Мартин Charcot.
МС засяга способността на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък да общуват помежду си и да предават информация. Заболяването засяга обвивките на нервните клетки в организма, които са изградени от миелин. Липсата на тези обвивки, прави много трудно предаването на нервния импулс, който е носител на информацията в организма. Тялото ни прави „грешка" и започва да разпознава миелина като „враг", в резултат на което го атакува и разгражда. Т.е. Заболяването е автоимунно, но с неизвестен за сега причинител. Теориите включват генетиката или инфекции. Различни фактори на околната среда риск също са били намерени

Името множествена склероза се позовава на белези (scleroses-по-известен като плаки или поражения), по-специално в бялото вещество на главния и гръбначния мозък, която е съставена основно на миелин.
Почти всички неврологични симптоми могат да се развият в хода на болестта и често прогресира до физически и когнитивни увреждания. Между пристъпи, симптомите могат да изчезнат напълно, но неотминаващите неврологични проблеми се срещат често.
Не е известно напълно ефикасно лечение на МС. Процедури и опит да се възвърне функцията на структурите след пристъпс, предотвратяване на нови пристъпи, както и предотвратяване на уврежданията се правят с различна успеваемост.

Някои лекарства за МС имат силно изявени нежелани лекарствени реакции или се понасят зле и много пациенти започват търсене на алтернативни лечения, въпреки липсата на подкрепа на научно изследване.

Прогноза е трудно да се направи и зависи от подтипа на болестта, от пациента, първоначалните симптоми и степента на увреждане на организма. Средна продължителност на живота на пациентите с множествена склероза е от 5 до 10 години по-ниска от тази на населението.



« обратно към "Заболявания"