ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Хронични заболявания и стрес

Стресът – една от „отровите" на модерното общество. Безспорно вреден за всички нас, а когато имате хронично заболяване, стресът е фактор който значително може да ви попречи да контролирате заболяването си. Ако сте изложен на стрес е много възможно да пропускате хранения, да забавяте или пропускате приема на лекарствата си, което да се отрази на нивата на цялостното ви здравословно състояние.

В светът, в който живеем, няма как напълно да отстраните стреса като фактор, но има няколко общовалидни правила, които да ви помогнат да го намалите вредното му въздействие. Ето няколко съвета от нас:

Имайте позитивна нагласа

Винаги е по-лесно да видим лошата страна на нещата, вместо добрата. Намерете хубавата страна на всеки аспект от вашия живот: работа, семейство, приятели, здраве. Опората върху доброто, прави по-лесно за преодоляване лошото.

Харесвайте се

Какви са вашите таланти, способности, цели? Очаквате ли прекалено много от себе си? Не се надценявайте, изградете реална представа за себе си. Харесвайте се, ценете и уважавайте  успехите си.

Когато не можете да промените, приемете

За стресовти ситуации, в които сме вложили усилия и все пак не успяваме да променим, трябва да си зададем следните въпроси:

„След две години този въпрос ще бъде ли важен за мен и актуален?"

„Мога ли да имам контрол над тази ситуация?"

„Мога ли да я променя в моя полза?"

Поговорете с някого

Не задържайте стреса в себе си. Ако ви е трудно да поговорите за това с близък приятел или член на семейството ви, винаги има алтернативата да се обърнете към психолог, които да ви обърне внимание и да ви окаже квалифицирана помощ.

Тренирайте справянето със стреса

Ползите от тренировките са с поразително бърз резултат и ще ви накарат да се почувствате по-леко, по-уверено, а ползите за физическото и психизеското ви здраве са огромни. С всяка ситуация, с която се справите с по-малко стрес, ще ви дава нова сила и ще се чувствате все по-напреднал.

Научете се да си почивате

Добрата работа трябва да се нагваждава със заслужена почивка. Ценете времето за релаксация и му се наслаждавайте.

Ако намалим нивото на напрежение в ежедневието си, ако се научим как да прескачаме пропастите с по-малко стрес, ще погонем на здравето си и ще променим светоледа си, Струва си да опитаме!



« обратно към "Заболявания"